Sól peklowa
Azotynowa sól peklująca (peklosól) jest niezastąpionym środkiem pomocniczym w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Peklowanie nawiązuje do jednego z najstarszych sposobów konserwowania żywności – konserwacji za pomocą soli.
Peklosól jest kluczowa jeśli chodzi o zachowanie bezpieczeństwa mięsa:
• zapewnia stabilność mikrobiologiczną oddalając zagrożenie zatrucia jadem kiełbasianym
• konserwuje mięso, dodając różowego koloru i pikantnego posmaku
PRZEZNACZENIE
• konserwowanie mięsa
• przygotowywanie marynat
• peklowanie kiełbas
Konserwacja mięsa i wędlin to jeden z procesów, który wymaga umiejętnego doboru przypraw. Polecamy sól peklową, jako produkt, który pozwala nie tylko na wydłużenie przydatności produktów spożywczych ale dodatkowo doskonale wzmacnia smak, nadaje mięsu kruchość i delikatność. Sól peklowa tworzona jest z soli warzonej próżniowej. Do otrzymywaniu tego typu mieszanki wykorzystuje się tylko starannie dobrane i wyselekcjonowane składniki, które posiadają niezbędne atesty. W sprzedaży posiadamy sól pakowaną w woreczkach, o oznaczonej wadze, dzięki czemu łatwo jest stworzyć zalewę peklową do mięs. Sól peklowa nie powinna być spożywana bezpośrednio.
Posiadamy w ofercie:
• SÓL PEKLUJĄCA 0,35/0,45% NaNO2
• SÓL PEKLUJĄCA 0,5/0,6% NaNO2
• SÓL PEKLUJĄCA 0,8/0,9% NaNO2